top of page
חיפוש

גישה הוליסטית לייעוץ שינה

  • תמונת הסופר/ת: niviyaakov
    niviyaakov
  • 6 בפבר׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 1 במאי 2024

האם אפשר לעזור לתינוק לישון יותר טוב בלי אימוני שינה? ובלי להבטיח להורים מותשים הבטחות שווא על הירדמות עצמאית או שינה של לילה שלם? בלי לפגוע בהנקה או בהיקשרות?


אני מאמינה שכן. במהלך ייעוצי שינה לתינוקות, מגיעים אליי הורים מותשים, ומספרים על הרדמות בלתי נגמרות, או התעוררויות בלתי פוסקות, ובכלל על לילות קשים. לפעמים באיזשהו שלב, אחד מההורים יספר על שכנה, או חבר מהעבודה שאומרים שהדבר היחיד שעובד זה במשך כמה לילות פשוט להניח את התינוק במיטה, לצאת מהחדר, ולחזור רק אחרי כמה דקות, גם אם הוא ממש צורח. כשהם אחרי הרבה לילות קשים ומעוטי שינה, זה מתחיל להישמע כמו רעיון לא רע, אבל הם מהססים כי לא בטוחים שכמה לילות של בכי וצרחות זה משהו שאפשרי בכלל מבחינתם. הם רוצים שהמצב ישתפר מבחינת השינה, אבל מרגישים שחייבת להיות דרך אחרת, שיותר מתאימה להם. אז כן, יש דרך אחרת. אני רוצה לספר לכם על ייעוץ שינה בגישה הוליסטית היקשרותית וגם מאד מציאותית. גישה שמתאימה להורים שמחוברים לצרכים שלהם ושל התינוק שלהם. גישה שמכבדת הורים ותינוקות, ותומכת בהם, בהנקה ובשינה כמשהו פיזיולגי שאינו מנותק משאר החיים.


ייעוץ שינה הוליסטי, או ייעוץ שינה בגישה היקשרותית

איך זה עובד באופן מעשי? וגם מה זה גישה הוליסטית? נתחיל במה שלא קורה. אנחנו לא מתחילים עם שינוי הדרך בה אתם עוזרים לתינוק שלכם להירדם. כי טכנית, אתם לא ״מרדימים״ אותו. הוא נרדם לבד, בעזרה ובליווי שלכם. וכן, זה אולי נשמע כמו הבדל קטן אבל כשחושבים על זה לרגע זה שינוי מאד גדול בתפיסה. כי התינוק שלכם יודע להירדם לבד מהיום בו נולד. העובדה הזו לא סותרת את זה שהוא זקוק לעזרה שלכם בהירדמות, כמו שהוא זקוק לעזרה שלכם בכמעט כל דבר שהוא עושה כרגע. אם בכלל נגיע בייעוץ השינה לשינוי אופן ההרדמה זה לא יהיה הדבר הראשון, אלא זה יהיה אחרי שנדייק הרבה דברים לפני כן, ונרגיש שכן, זה מה שמתאים ועונה על הצרכים שלנו.


סדר יום, חלונות עירות, שינה ביום 

עוד לפני הפגישה שלנו, ההורים ממלאים שאלון שאני שולחת. השאלון מורכב מלא מעט שאלות, חלק כלליות, וחלק מאד ספציפיות לגבי ההתנהלות היומיומית שלכם. אתם ממש נדרשים להסתכל ולבדוק: כמה התינוק ישן ביום? כמה ישן בלילה? מה קורה איתו בזמן העירות? מה הוא עושה איתכם? מה הוא עושה כשהוא לבד? איך נראית העירות שלו? כמה הוא מפעיל את הגוף? את המוח? האם אתם עדיין מטיילים איתו בעגלה או במנשא כמו שעשיתם לפני חצי שנה וחושבים שזה מספיק עבורו גם היום כדי להגיע לעייפות טובה? האם התאמתם את הפעילויות לשלב ההתפתחותי של התינוק? את הצעצועים שלו? האם אתם ממלאים את הצורך שלו בהיקשרות, נמצאים ביחד איתו, קרובים וקשובים? אנחנו גם מתבוננים על כל השינויים שעוברים עליו לאחרונה, על הדברים החדשים שהוא לומד לעשות, על הבריאות שלו, על האופי שלו, על איך מתי וכמה הוא אוכל. למה זה קשור לשינה? הכל קשור לשינה! שינה זה לא משהו שקורה רק בלילה. היא מושפעת מכל מה שקורה גם ביום. ובגישה שאני עובדת לפיה, אנחנו מתייחסים לכל מה שעובר על התינוק שלכם באופן הוליסטי, כולל, ומקיף. 


טקס שינה והרדמה לשנת לילה

דבר נוסף שאנחנו מסתכלים עליו, עדיין לפני שבכלל דיברנו על אופן ההרדמה, הוא מה קורה לקראת שנת הלילה. אפשר לקרוא לזה טקס שינה, אפשר לקרוא לזה רוטינה, או הורדת הילוך. מה קורה אצלכם בפרק העירות הזה? אמבטיה, ארוחת ערב, פיג׳מה, סיפור או שיר, מחשיכים את הבית קצת ואוספים את הצעצועים, עוזרים לתינוק להירגע ומסמנים לו שתיכף הולכים לישון. גם כאן נכנסים הרבה טיפים ורעיונות מעשיים על איך ומה אפשר לעשות עם התינוק בשלב הזה, איך להרכיב טקס שינה נעים, כזה שעוזר לתינוק להבין שתיכף הולכים לישון.

אנחנו מדברים על איך נראית השינה בלילה - תוך כמה זמן הוא נרדם? משך ההרדמה רומז לנו על כמה דייקנו בתזמון של ההרדמה. בודקים את השינה עצמה, מתי רואים יותר התעוררויות? לפי תזמון ההתעוררויות בלילה אנחנו יכולים הרבה פעמים להבין האם התינוק לא ישן מספיק במהלך היום או הולך לישון מאוחר מידי או להפך, ישן יותר מידי ופשוט לא מספיק עייף בלילה. נבדוק איך הוא חוזר לישון כל פעם שמתעורר, כמה זמן לוקח לו לחזור לישון, ואיך זה מרגיש ועובד להורים ולתינוק.


ליווי לשינה, או הרדמה

אחרי שבדקנו ודייקנו את כל זה ועוד (וכמובן, אין כאן מתכון אחד מדוייק כי כל משפחה מביאה דברים קצת אחרים. יכולים להיכנס ענייני בריאות, אוכל ועיכול, הגיינת שינה, רגישויות וענייני וויסות, כל זה ועוד יכולים להשפיע על השינה), רק אז מגיע הזמן לחשוב על אופן ההרדמה. כי אם מתחילים דבר ראשון בשינוי אופן ההרדמה בלי שדייקנו ועשינו שינוי בשאר הדברים שעל חלקם דיברתי כאן, למה בעצם מצפים שמשהו ישתפר? לפעמים נרצה בשלב הזה לעשות שינוי בהרדמות, לפעמים עצם השינויים האחרים שעשינו יביאו אותנו למקום אחר לגמרי, והקושי המקורי שלנו ייעלם או לפחות ישתפר, ואז בכלל לא נצטרך לשנות את אופן ההרדמה כי הוא עובד טוב, ואם הוא עובד טוב, אין סיבה לשנות (ובואו נהיה אמיתיים. כשאומרים שינוי ההרדמה מתכוונים למשהו אחד בדרך כלל: להפריד הנקה ושינה). 

גם אם בשלב הזה מחליטים לשנות את ההרדמה, השינוי יהיה הדרגתי. קודם אנחנו נמצא עוד דרכים טובות ומתאימות ללוות את התינוק לשינה, ורק אז לאט לאט, בצעדי תינוק, נפחית את הליווי שאנחנו רוצים להתקדם ממנו. כמה זמן תהליך כזה לוקח? לא שלושה ימים. גם לא שבוע. אבל זה לגמרי אפשרי.


יוצאים לדרך

בליווי ובייעוצי שינה אני כיועצת שינה מובילה את ההורים עם הרבה סבלנות, ובהדרגה. הם מרגישים שאני יודעת את הדרך ואנחנו צועדים בה ביחד, בדיוק כמו שאני רוצה שהם יעשו עם התינוק שלהם. כי כמו שהם רוצים שמישהו יוביל אותם ויעזור להם להשיג את השינוי שהם מעוניינים בו, כך גם התינוק או הפעוט שלהם: הוא רוצה שההורים שלו, עליהם הוא הכי סומך בעולם, יובילו אותו. הוא תלוי בהם, מבקש את ההובלה שלהם, והם נדרשים להתעלות, ולקחת על עצמם את התפקיד הזה. זו לא דרך שמתאימה לכל אחד, אבל זאת הדרך שלי. ייעוץ שינה מציאותי, שמתאים להורים שמחוברים לצרכים שלהם ושל התינוק שלהם, שבאמת ישפר את איכות חייהם ותגרום להם לראות את המציאות בצורה שתיטיב איתם, תוך תמיכה בהם, בתינוק, בהנקה ובשינה.

 
 
 

Comments


ניבי יעקב | יועצת הנקה | יועצת שינה

היי,
אני ניבי

בבלוג הזה אני אדבר על מה אני עושה, למה, איך זה מרגיש ולמה זה חשוב לי. אנסה לענות על שאלות שחוזרות הרבה מאימהות שאני מלווה, וגם שאלות שאני שואלת את עצמי. אם יש משהו שבא לך לשמוע עליו מוזמנת לכתוב לי, תמיד שמחה לשמוע מכן.

פוסטים קודמים

תגים

bottom of page