עייפות יתר
- niviyaakov
- 30 ביולי 2024
- זמן קריאה 3 דקות

איך את יודעת שהתינוק שלך עייף ומוכן ללכת לישון?
בשבועות הראשונים אחרי הלידה, השאלה הזאת בטח הייתה נראית לך מוזרה. כי לרוב תינוקות מאד צעירים נרדמים די בקלות כשהם עייפים. יותר מזה, הם כנראה לא נשארים ערים הרבה זמן. הם ישנים, מתעוררים, יונקים, מחליפים להם חיתול, ואז הם שוב נרדמים עם קצת עזרה. הם גם כנראה ישנים בכל מקום, רעש ואור לא יותר מידי מפריעים להם, והם לא ממש מבדילים בין יום ולילה מבחינת רמת הפעילות שלהם, כשהרבה קטנטנים פעילים יותר דווקא בשעות הלילה.
איך עוזרים לתינוק להירדם?
התינוק שלך יודע להירדם כבר מהרגע שהוא נולד, אבל רוב התינוקות זקוקים לעזרה שלך כדי להגיע לשינה. היכולת לויסות עצמי מתפתחת בשנים הראשונות, וממש רחוקה מלהבשיל אצל קטנטנים. תינוקות יכולים להרגיע את עצמם עד גבול מסויים, יש כאלה שיותר וכאלה שזקוקים ליותר עזרה. ככל שהתינוק גדל, גם פרקי העירות שלו מתארכים בהדרגה. אחרי כמה שבועות את גם תשימי לב שהוא מתחיל להבחין בין יום ולילה, יותר פעיל ביום וחוזר לישון יותר בקלות בלילה. ביום הוא נשאר ער יותר זמן, הוא יותר פעיל, ולפעמים יצטרך יותר עזרה בהירדמות. ההרדמה תלך הכי בקלות כשהתינוק לא עייף מידי, לא מוצף מידי, ובתזמון מדוייק שיעזור לו להיכנס לשינה כשהוא נינוח. איך עוזרים לתינוק להירדם? אפשר להניק, להחזיק על הידיים, להכניס למנשא, כל מה שאת מכירה ויודעת שעוזר לתינוק שלך להירגע, להרפות, ולהיכנס לשינה.
סימני עייפות מוקדמים
בשלב הזה את כנראה גם תתחילי לשים לב ולנסות להבין מתי התינוק מוכן ללכת לישון. יכול להיות שתזהי עליו סימני עייפות מוקדמים, כמו פיהוק ראשון, או שהוא יהיה קצת פחות נינוח או לא רגוע, אולי הוא יסיט את המבט ממך ויאבד עניין בצעצועים, הוא יהיה יותר שקט, אולי יותר חיוור או שהגבות שלו יאדימו. יכול גם להיות שאת לא ממש מזהה את הסימנים האלה אבל נעזרת בשעון, ואת יודעת שאחרי שעה או שעה וחצי התינוק שלך בדרך כלל נרדם לשינה הזאת. את יודעת שקצת לפני שזה מגיע, יהיה הרגע הנכון להתחיל לאסוף אותו לקראת הרדמה.
סימני עייפות מאוחרים
לפעמים אנחנו לא שמים לב לסימנים המוקדמים, או לא שמים לב לשעון, או שהתינוק שלנו הוא כזה שעובר מאפס למאה די מייד. ואז כבר נראה אותו יותר עייף, משפשף עיניים, ׳׳מתבכיין׳׳, מקשית את הגב, או לא מוכן לרדת מהידיים, מתחפר לך בכתף או משפשף פנים בחזה שלך, מושך באוזניים, מכווץ את הרגליים, מחפש נחמה בהנקה, בוכה או פשוט לא נרגע. אצל כל תינוק זה נראה קצת אחרת, אבל חלק מהדברים האלה כנראה מוכרים לך מהרגעים בהם התינוק שלך ממש עייף.
סימני עייפות יתר
בשלב הבא, כשכבר ממש פספסנו את הסימנים המוקדמים וגם המאוחרים לעייפות, כנראה התינוק יהיה כבר עצבני, ״היפר״, קופצני ואפילו היסטרי, מפהק מאד, דומע, התנועות שלו מגושמות, לא מתעניין בהנקה, ובעיקר מתקשה להרפות. ממצב כזה קשה להיכנס לשינה, וקודם כל צריך לנסות לעזור לו להירגע. זאת בעצם אותה עייפות יתר מפורסמת. ככל שאנחנו ערים רצוף יותר זמן, העייפות מצטברת ומתגברת. אנחנו המבוגרים יכולים להיות ערים רצוף כל היום (למרות ששנ״צ קטן זה תמיד כיף כשאפשר), אבל תינוקות צריכים הפסקות של מנוחה ושינה ששוברות את העירות שלהם, מאפשרות להם למלא מצברים ולתת לגוף הקטן שלהם את ההפסקה שהוא מבקש. עייפות יתר משפיעה על איכות ההרדמה, על איכות השינה, על רצף השינה וגם על התעוררות מוקדמת. ההרדמה של. תינוק שהגיע לעייפות יתר יכולה להיות קשה עם המון בכי ותינוק מאד מוצף שמתקשה להירדם, או להפך, נראה הירדמות תוך שנייה, תינוק שנרדם ממש מהר ו״מתעלף״ לשינה. השינה עצמה תהיה קלה הרבה יותר כשהתינוק עייף מדי, כלומר יהיו הרבה יותר התעוררויות בלילה. הרבה פעמים נראה שתינוק שמגיע לשינה עייף מידי גם יתעורר מוקדם יותר בבוקר.
למה זה קורה?
לפעמים מגיעים למצב הזה כי פספסנו שינה במהלך היום, או שהתינוק ישן לזמן קצר שלא הספיק לו, והעייפות מצטברת. או שהתינוק שלנו היה כל כך חמוד ושיחק יפה איתנו או עם סבתא, שלא שמנו לב שעבר הרבה זמן מאז השינה האחרונה ואז פתאום נהייה לו מאד קשה. יכול להיות שהיינו היום הרבה בחוץ או בפעילויות ופחות הצלחנו לשים לב לשינה, ואז אחרי הצהריים הגענו למצב של עייפות יתר. זה קורה. לכל אחד יש ימים כאלה, אנחנו לא אמורים להיות אך ורק סביב השינה של התינוק וכמה זמן עבר ומה הסימנים המוקדמים. הרי גם לך, כאמא לתינוק צעיר, אין המון שעות שינה ואת עושה את הכי טוב שאת יכולה. תזכרי שיהיו ימים יותר טובים וימים פחות טובים וזה בסדר גמור.
איך להימנע מעייפות יתר?
שילוב של תזמון מדוייק של ההרדמה, עייפות טובה ורוגע יעזרו לתינוק שלך להיכנס לשינה יותר בקלות. תתבונני בתינוק שלך, גם אם את נעזרת בשעון כדי לתזמן חלונות עירות, ותנסי למצוא את הזמן הנכון ללוות אותו לשינה. תסתכלי על סימני העייפות של התינוק שלך, או שתיעזרי בשעון כדי להבין מתי הוא מוכן לסיים את פרק העירות שלו וללכת לישון. תזכרי שגם אם את נעזרת בטבלאות של חלונות שינה לפי גיל, יכול להיות שהתינוק שלך קצת שונה מהממוצע שמופיע בטבלה. כדי לעזור לו להירדם כדאי להפחית גירויים, לספק מגע אוהב (הנקה, מנשא, ידיים), ולהרגיע אותו. ועדיין, לפעמים זה יעבוד מעולה ולפעמים ממש לא. התינוק שלך ממשיך להתפתח עם כל יום שעובר, את לומדת להכיר אותו והוא לומד להעביר לך את מה שעובר עליו, ואתם יחד במסע הזה.
Comentários