הנקה בימים הראשונים
- niviyaakov
- 31 במרץ
- זמן קריאה 4 דקות
כמה חלב תינוק צריך ביממה הראשונה?

תינוק צריך כמות קטנה של חלב בימים הראשונים לחייו. הוא קטנטן, הקיבה שלו קטנה, והוא אוכל ממש מעט חלב בכל האכלה. כמה קטנה? ביממה הראשונה נפח הקיבה של התינוק הוא סביב 5-7 מ״ל בלבד! הוא אוכל כמות קטנה כזו כל שעתיים שלוש. בימים הבאים הכמות שיצטרך תגדל, אבל ביום יומיים אחרי הלידה כמות כזאת מספיקה למלא את הבטן הקטנה שלו. במקביל, כמות החלב שהגוף שלך מכין בימים הראשונים אחרי הלידה מתאים את עצמו לצרכי התינוק. החלב הראשון, הקולוסטרום, מיוצר בכמות קטנה, ועכשיו כשאנחנו מבינים כמה חלב התינוק צריך, קל להבין למה בימים הראשונים יש לנו כמות קטנה של חלב. הגוף שלך מתאים את הייצור לביקוש.
כל כמה זמן צריך להניק אחרי הלידה?
צריך להבין, שכמות כל כך קטנה של חלב מתעכלת מאד מהר. אז נכון, התינוק זקוק אומנם למעט חלב בכל הנקה, אבל התדירות בה הוא יצטרך לאכול היא גבוהה. אם אמרנו שייצור החלב תלוי בביקוש, ככל שיש יותר הנקות, ככל שהביקוש גדל, גם ייצור החלב יעלה ואחרי כמה ימים, בתיאום עם עליית הצורך של התינוק שהקיבה שלו גדלה (נפח הקיבה יגיע בסוף השבוע הראשון לחיים לבערך 40-60 מ״ל), גם ייצור החלב יתאים את הייצור לדרישה.
זה נכון ש״לא מעירים תינוק ישן״?
יכול להיות ששמעת שאת צריכה להניק כל שלוש שעות. אבל את לא בטוחה איך זה מסתדר עם ״הנקה לפי דרישה״? או עם ״לא מעירים תינוק ישן״? האמת נמצאת איפשהו באמצע. תינוק אמור לאכול בתדירות גבוהה, את זה כבר הבנו. תדירות גבוהה אומר שאנחנו רוצים לראות לפחות שמונה הנקות ביממה, ובימים הראשונים אחרי הלידה נראה גם יותר משמונה הנקות. ככה זה אמור להיות, וזה תקין לגמרי. בנוסף, ההנקות המרובות האלה אמורות להיות מפוזרות על פני כל היממה. לא מצפים לראות הפרשי זמן קבועים בין הנקות, אבל גם לא נרצה לפתוח פערים ארוכים מידי בין לבין. כלומר לא נרצה לראות שעות ארוכות בלי הנקות. כמה זה ״פערים ארוכים מידי״? בימים הראשונים נצפה לראות תינוק שמתעורר מעצמו ומעוניין לינוק בתדירות גבוהה, מידי שלוש שעות או שעתיים, ולפעמים גם אחרי שעה וחצי. אם התינוק פותח פער של ארבע שעות בלי לינוק זה כנראה בסדר, אבל פעם אחת ביממה ולא יותר מפעם אחת ביממה. אם זה לא קורה אז כן, צריך יהיה להעיר אותו, ולראות שתוך כמה ימים הוא מבין בעצמו שזה מה שהוא צריך לעשות. אם התינוק שוקל פחות משלושה קילוגרם בלידה, עדיין לא נסמוך עליו, ונוודא שהוא מתעורר ולא מפספס הנקות, ומגיע לפחות לשמונה הנקות ביממה.
תינוק אמור לרדת עשרה אחוז ממשקל הלידה?
אמור זה אהבה בצרפתית… אז נכון, כל התינוקות יורדים במשקל אחרי הלידה. אנחנו בודקים כמה משקל התינוק ירד מהלידה כדי להעריך האם הוא מקבל מספיק חלב. ירידה תקינה במשקל מצביעה על כך שהכל הולך כמו שצריך. ירידה גבוהה במשקל פשוט מצביעה על כך שצריך להתבונן ולהבין מה קורה. כלומר, לקרוא ליועצת הנקה. החל מהיממה הרביעית לחיים, אנחנו רוצים לראות שהתינוק מפסיק לרדת במשקל ומתחיל לעלות. זה קורה בתיאום מושלם עם העלייה בכמויות החלב שאת מייצרת. נרצה גם לראות שהקקי הראשוני שלו, שחור ודביק (מקוניום), מתחלף והופך לירוק כהה יותר רך, ומתבהר עד שסביב היממה השלישית-רביעית לחיים הוא הופך לחרדלי ורך (וככה אמור להישאר כל תקופת ההנקה). יש תינוקות שאצלם זה קורה יותר מוקדם וזה מצוין. אנחנו רוצים לראות שהתינוק חוזר למשקל לידה סביב גיל שבוע או עשרה ימים. יש תינוקות שלוקח להם קצת יותר זמן להפסיק לרדת במשקל ולהתחיל לעלות בחזרה, וגם זה לפעמים מצריך הערכת מצב של יועצת הנקה, שתוודא שהכל הולך כמו שצריך. אז לסיכום הנקודה הזאת, הכלל של ירידה של עד עשרה אחוזים ממשקל לידה נועד כדי להעריך האם התינוק יורד יותר מידי משקל בימים הראשונים, מה שיכול להצביע על צורך בייעוץ הנקה. גם אם למשל התינוק יורד שבעה אחוזים ממשקל הלידה אבל עדיין לא מתחיל לעלות אחרי ארבעה או חמישה ימים, או עדיין לא עושה קקי חרדלי אחרי חמישה ימים או לא עושה קקי מידי יום, נצטרך לבדוק מה קורה מבחינת ההנקה. כי המטרה של המספרים האלה היא לעזור לנו לוודא שהכל הולך כמו שצריך. הם לא מטרה בפני עצמם, הם כלי עזר להבין האם הכל טוב או שיש מקום לשיפור.
מתי צריך להתחיל להניק?
תינוק אמור להתחיל לינוק זמן קצר אחרי הלידה. זה יכול להיות מייד בחדר הלידה או שעה-שעתיים אחרי, או קצת יותר. תינוקות לא נולדים רעבים, אבל הם נולדים מוכנים ורוצים וצריכים לינוק מהרגע הראשון. תזכרי שהעבודה של התינוק שלך בימים הראשונים לחיים זה להיות הרבה על השד, לעודד את הגוף שלך להבין שהוא הגיע, והוא צריך את החלב שלך. הוא אמור להיות קרוב אלייך, רצוי ממש עליך, כדי להרגיש שהוא רוצה וצריך לינוק ממש מההתחלה. כמו שאמרנו, הכמויות בהתחלה קטנות, אבל מאד חשובות, והתינוק לא אמור לפתוח פערים ארוכים בלי לאכול. אז תשתדלי להיות על זה, גם אם יש מבקרים, גם אם זה לא הכי נוח במיטה של בית החולים. אני מציעה להביא איתך חולצה נעימה שיהיה לך נוח לפתוח ולאפשר לתינוק שלך גישה חופשית, יותר נעים מחולצת ההנקה של פיג׳מת בית החולים, היא לא תמיד נוחה ולפעמים אפילו קצת מקשה על הנקה.
הנקה היא מנגנון חזק
אחרי הלידה והשהות בבית החולים אתם יוצאים הביתה עם התינוק החדש. מאד מאד מרגש! זה הזמן לוודא שיש לך את כל התמיכה שאת צריכה, התמיכה הנכונה שאת רוצה ולא מה שמישהו החליט שאת צריכה. אם את רוצה לפגוש יועצת הנקה זה גם הזמן לקבוע איתה, כשאת בבית, בסביבה הטבעית, על הספה שלך ובמיטה שלך. נכון שהימים הראשונים בבית החולים מאד חשובים להנקה ולהתחלה טובה שלה, אבל אני מזכירה: הנקה היא מנגנון מאד חזק. גם אם ההתחלה לא הייתה בדיוק כמו שקראנו או ציפינו או רצינו, תמיד יש מה לעשות ולשנות.
ידע הוא כוח, תמיכה היא ביטחון
מקווה שעשיתי סדר ועניתי על כמה שאלות מהותיות שכל אמא שואלת את עצמה לגבי הנקה בימים הראשונים. יש המון מידע על הנקה, תמיד כדאי לבדוק שהמידע שאת מקבלת הוא עדכני, מדוייק ומרגיש לך הגיוני. תמיד תשאלי ממי מגיע המידע, מה מקור הידע שלו, ומה האמירות שאת שומעת גורמות לך להרגיש. תזכרי שאת תמיד עושה את הכי טוב שאת יכולה עם הידע והתמיכה שיש לך! תמיד תחפשי את הידע הנכון והתמיכה הטובה.
Comments