למה צד אחד מייצר יותר חלב?
- niviyaakov
- 14 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות

שאיבה, ייצור חלב, הבדלים בין הצדדים
יכול להיות ששמת לב, כשאת שואבת או מניקה, שיש צד אחד שמייצר יותר חלב מהשני. אז כן, זה באמת מאוד נפוץ, ואפילו מוכח מחקרית. ברוב המקרים, לפי המחקרים, השד הימני נוטה לייצר קצת יותר חלב. מעניין לא?
יש כמה סיבות אפשריות להבדלים בייצור החלב בין הצדדים:
הבדלים אנטומיים: השדיים אינם סימטריים לחלוטין, כמו חלקים רבים אחרים בגוף שלנו. יש הבדלים מבחינת גודל, שזה משהו שלפעמים ממש קל לראות מבחוץ, וגם הבדלים מבחינת רקמת שד ומבנה צינוריות חלב. גם אם מבחוץ הכל נראה די סימטרי, יכולים להיות הבדלים בכמות הרקמה המייצרת חלב או בגודל ובמספר צינוריות החלב בכל שד, מה שישפיע על כמות החלב שאותו שד מייצר.
העדפה של התינוק: לתינוקות לעיתים קרובות יש העדפה לצד אחד, והם עשויים לינוק בצורה יעילה יותר או בתדירות גבוהה יותר בצד זה, מה שמוביל לעלייה בייצור החלב. זה בעצם מעגל שמזין את עצמו. יכול להיות שלתינוק יותר נוח להפנות ראש לכיוון מסויים (אולי כי ככה היה מונח ברחם זמן ארוך), ואז יהיה לו יותר נוח ונעים להתחבר לצד אחד, הוא ימשיך לינוק שם יותר זמן ויסמן לגוף להגביר את ייצור החלב בצד הזה, מה שיביא לכך שיהיה לתינוק עוד יותר מתגמל ונעים לינוק ממנו וכן הלאה.
העדפת האם: גם לאמא יכולה להיות העדפה לצד אחד, במודע או שלא במודע, ואז היא תציע את הצד הזה לעיתים קרובות יותר, מה ששוב יגביר את הייצור בצד הזה ואז גם התינוק כנראה יחבב אותו יותר. העדפה משמגיעה מאמא יכולה להיווצר אם את שמאלית או ימנית, מניקה על ספה כשאת יושבת תמיד באותו מקום ששם יותר נוח להניק מצד אחד, או אפילו בגלל מבנה שונה של אחד השדיים שמקל עלייך לחבר ממנו והנה, נוצרה העדפה.
ייצור חלב - איך זה עובד?
המנגנון של ייצור חלב הוא הכי בסיסי שיש: היצע וביקוש. הגוף מגיב לביקוש ופינוי של חלב מהשד (הנקה, סחיטה, שאיבה) על ידי ייצור חלב בכמות המבוקשת. בימים הראשונים הייצור הוא הורמונלי, ולא תלוי רק בביקוש (לכן גם אימהות שלא מניקות או שואבות אחרי הלידה יכולות לחוות גודש ולהרגיש שינוי בייצור החלב סביב היממה השלישית לחיים). אבל ככל שההנקה מתקדמת והימים עוברים, מתבסס מנגנון ההיצע והביקוש, כמויות החלב מתאזנות לפי הדרישה של היונק, והחלב נוצר במקום תוך כדי ההנקה או השאיבה. פשוט ומדהים. חשוב לזכור שהבדל כלשהו בייצור חלב בין השדיים הוא בדרך כלל נורמלי. כל עוד התינוק שלך מקבל מספיק חלב וגדל היטב, אין צורך לדאוג איזה צד מייצר יותר.
איך בכל זאת מאזנים ייצור חלב?
אם את מרגישה שההבדל בייצור בין הצדדים גורם להעדפה אצל התינוק, ומקשה עלייך או אם מתחיל להיווצר חוסר סימטריה ויזואלי שמפריע לך, יש כמה דברים שאפשר לנסות כדי לתגבר את הצד הפחות מניב:
תתחילי את רוב או כל ההנקות בצד שצריך תגבור, לתקופה מסויימת עד שתרגישי שהאיזון חוזר. תינוקות נוטים לינוק עם יותר התלהבות בתחילת ההנקה, לפנות יותר חלב ולזה הגוף מגיב עם הגברת ייצור.
תנסי להציע הנקות בתדירות גבוהה יותר לאורך היום בצד הפחות מניב, הנקות ״בונוס״, גם אם הן יותר קצרות, הכל מצטבר.
אפשר להוסיף שאיבה של הצד שצריך תגבור אחרי הנקות. אל תצפי לכמות חלב גדולה בשאיבה כזאת, תחשבי על הגירוי לייצר עוד חלב, על המסר שאת מעבירה לגוף: צריך עוד, קדימה!
הכל שאלה של איזון
מזכירה שאם אין הבדל ממש משמעותי, את מרגישה בנוח עם ההפרש בייצור וכל עוד התינוק שלך משגשג ויונק בשמחה משני הצדדים, אין שום חובה לנסות לאזן את הדברים. אם את מרגישה שיש הבדל משמעותי אבל לא מצליחה לאזן אותו, זה השלב בו כדאי לדבר עם יועצת הנקה ולראות מה ואיך אפשר לעשות.
Comments