סדר יום לתינוק
- niviyaakov
- 3 בפבר׳
- זמן קריאה 4 דקות

אפשר לדבר שניה על לו״ז? את כנראה שומעת לא מעט, שלקראת גיל 4 חודשים צריך כבר להיות לתינוק שלך סדר יום. מסגרת של זמנים, פעילויות מסודרות, שעות קבועות. אבל מה לעשות שבמציאות שלך הרבה פעמים זה לא כל כך פשוט לייצר סדר יום מובנה? אולי את שואלת את עצמך איך אפשר להגיע ללו״ז קבוע אם כל יום נראה אחרת, הכל משתנה מיום ליום ותלוי בכל כך הרבה גורמים, חלקם ממש לא בשליטתך? את רואה שהתינוק שלך גדל ומתפתח ומשתנה כמעט מיום ליום, ומבינה שאולי זה לא סביר לצפות שיהיו לו אותו מספר שעות שינה וערות כל יום. מצד שני זה ממש לא פשוט להתנהל ככה, כשאי אפשר לדעת מתי הוא יהיה ער ומתי יישן. הרי אם הוא סוף סוף נרדם וישן כשחשבת לצאת את כנראה ממש לא תעירי אותו כדי לצאת מהבית. כלומר נראה לך שיכול להיות ממש נחמד אם יהיה לך איזשהו סדר יום, אבל איך מגיעים לזה?
סדר יום גמיש
קודם כל חשוב להזכיר כאן שכל תינוק הוא אינדיבידואל, ומה שעובד עבור משפחה אחת לא בהכרח יעבוד עבור משפחה אחרת. תמיד כדאי להתמקד במה שקורה אצלכם. גם אם אצל חברות שלך יש כבר ״סדר יום״, זה ממש בסדר שהתינוק שלך עדיין לא פיתח סדר יום קבוע. עם הזמן, באופן טבעי ובהדרגה זה יקרה, ואת גם יכולה לעזור בזה. בעיקר על ידי התבוננות בצרכים של התינוק שלך, מעקב אחר הסימנים שלו, ומתן תמיכה ואהבה. לפי הגישה שאני מאמינה בה, תמיד נשתדל להיות בהתאמה לצרכים הטבעיים של התינוק במקום לכפות עליו מסגרת. זו גישה שמכבדת את קצב ההתפתחות האינדיבידואלי של התינוק ואת הקשר הרגשי בינו לבינך.
איך נראה היום שלכם?
בואי נסתכל רגע ביחד על היום שלכם. זה נכון שאין לו״ז קבוע מדויק לפי שעון. אבל אני בטוחה שכל יום יש כמה דברים שבטוח קורים, והם קורים פחות או יותר באותו חלק של היום. תתייחסי לזה כאל ״עוגנים״ בכל יום, וסביב זה תראי שאפשר בדרך כלל לדעת פחות או יותר איך ייראה היום.
אם יש לך פעילויות כלשהי, נגיד חוג או פגישה עם חברה או קבעתם ללכת לסבתא, זה משובץ לך בשבוע ונותן איזה תחושת מסגרת. לפעמים מספיק דבר אחד כזה בלו״ז כדי לתת את התחושה של בהירות שחסרה לנו כשאנחנו מעבירות יום אחרי יום עם התינוק. יש אימהות שחייבות שיהיה להן משהו קבוע מידי יום, ויש כאלה שזה פחות חשוב להן. אין חובה להתחיל ״לעבוד על סדר יום״ אם אתם בבית, ואם יש לכם עוגנים כאלה.
סדר פעולות קבוע, שגרתי ומרגיע
בשלב הראשון את כנראה תראי ששעת ההתעוררות בבוקר, וזמן ומשך הפרקי השינה במהלך היום לא קבועים בכלל. אבל השעה בה הולכים לישון בלילה די קבועה. בשלב הזה אפשר לנסות ליצור ״טקסים״ מרגיעים במהלך היום וסביב השינה. מה זה ״טקס״? סדר פעולות קבוע, שגרתי ומרגיע. יכול להיות ששמת לב שמעברים בין ערות לשינה או בין פעילות אחת לאחרת יכולים להיות מאתגרים לתינוק שלך. טקס קטן ופשוט יכול לעזור לך וגם לתינוק שלך להרגיש יותר יציבות, ולענות על הצורך בבהירות וסדר.
לפני השינה, אפשר לעשות יחד עם התינוק פעולות מרגיעות, צפויות שחוזרות על עצמן, מה שנקרא: טקס שינה, או רוטינת שינה. בגילאים הצעירים שגרת הלילה תהיה מאד קצרה ולא מורכבת, זה יכול להיות משהו כמו לשיר שיר רגוע, להדליק אור קטן, ולהניק או להאכיל מבקבוק בחיבוק. ככל שהתינוק צעיר יותר הטקס יהיה קצר יותר. כן, אפשר להתחיל ממש מהימים הראשונים אחרי הלידה. בשלב הזה הרוטינה הזאת תעזור גם לנו ההורים, היא מרגיעה, מעוררת ביטחון ועושה לנו הפרדה בין ימים שלפעמים מרגישים כמו יום אחד מתמשך ובלתי נגמר. אם הרוטינה עקבית, היא בשלב מסויים הופכת לסימן בשביל התינוק, נוצר הקשר אצלו בין הרוטינה לבין עייפות והרדמה. כן כדאי שתשמרו גם על גמישות. אם משהו לא עובד, תשנו אותו. כשהתינוק גדל אפשר להוסיף לרוטינה עוד שלבים, וממש לבנות אותה באופן שמתאים ונוח לכם. אפשר להתחיל עם עיסוי, שירים אהובים שנשיר מידי ערב, להדליק אור לילה קטן, להשקיט ולהרגיע את כל הבית ובעיקר את החדר בו נרדמים.
כמה טיפים מעשיים
תנסי לעקוב אחרי התינוק שלך ולא אחרי השעון. במקום להיצמד ללו"ז קבוע מראש, נתבונן בתינוק: סימני עייפות, סימני רעב, או כל דבר אחר שהוא מראה לנו. תינוקות מתקשרים דרך שפת גוף והתנהגות. יש רשימות ארוכות של ״סימני עייפות מוקדמים ומאוחרים״ שאפשר להיעזר בהן. יכול להיות שלתינוק שלך יש סימנים ייחודיים משלו שהוא ואת מכירים, ונראים קצת אחרת ממה שכתוב ברשימות כאלה. מההתבוננות הזאת יכול להיות שתתחילי לזהות דפוסים קבועים שמהם ייבנה סדר יום.
אפשר לייצר שגרת טקסים גם בזמן הערות. שימוש בשיר או משחק קבוע בכל ״תחנה״ של פעילות ביום יסמן לתינוק מה הולך לקרות. אפשר לשיר את ״שיר החלפת החיתול״, או לקחת איתנו תמיד את הצעצוע המסויים שהוא אוהב כשיוצאים לטיול בעגלה, וככה לייצר אצלו הקשר שיוצר עבורו עוגנים של שגרה ביום. ככל שהתינוק גדל הדברים יהיו יותר ״מסודרים״ די מעצמם. לדוגמה את תדעי שיש 3 פרקי שינה ביום, ופרק עירות אחד יותר ארוך במהלך היום שאפשר לעשות בו יותר דברים.
בגילאים הצעירים אפשר לנסות להתנייד בעיקר עם העגלה, ולאפשר לתינוק לישון באמבטיה. זה יאפשר לך להיות קצת יותר בזרימה עם היום, אם אפשרי לך כדאי לנסות בימים בהם את לא צריכה לצאת עם הרכב.
להקשיב לאינטואיציה. את מכירה את התינוק שלך טוב יותר מכל אחד אחר. אם משהו מרגיש לך לא נכון, תסמכי על האינטואיציה שלך ותעשי משהו אחר, עד שתמצאי מה שעובד ומתאים לכם.
איזון בין סדר וגמישות. תנסי למצוא לך עוגנים ביום, אבל תזכרי גם לשמור על גמישות. תמיד יהיו ימים בהם השגרה היא בגדר המלצה בלבד וכל מה שתכננת ישתבש. אבל אם את זוכרת את זה מראש, ההתמודדות תהיה אולי קלה יותר. תנסי לא להתמקד רק בסדר יום אלא להתבונן בתינוק שלך כיצור אנושי קטן, עם צרכים פיזיים, קוגנטיביים ורגשיים שכל יום נראים קצת אחרת.
לסיכום, תנו לציפיות, למה ש״צריך״ או ״אמור״ להיות קצת מנוחה. אין "דרך נכונה" אחת לכולם. עם הרבה סקרנות והתבוננות אתם תמצאו את הדרך שמתאימה למשפחה שלכם, בקצב שמתאים לכם ולתינוק שלכם.
Comentários